По споразумение на Софийска районна прокуратура е осъден подсъдим, шофирал след употреба на наркотични вещества

20 Август 2020 г.

На 18.08.2020 г. съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия Иво Ш. за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

Подсъдимият се е признал за виновен за това, че на 29.12.2019 г. около 22:55 ч., в гр.София по ул.“Рилска обител“ е управлявал  моторно превозно средство -  лек автомобил, след употреба на наркотични вещества - кокаин, включен в Приложение № 1 към чл.3, т.1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, Списък І: “Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, установено по надлежния ред, съгласно Наредба №1/19.07.2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози.

На 18.08.2020 г. с определение на Софийски районен съд на подсъдимия Иво Ш. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, изпълнението на което е отложено за срок от три години, както и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от една година и шест месеца.

Споразумението не подлежи на въззивна и касационна проверка и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.