Софийска районна прокуратура ще поиска мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняем за държане на високорискови наркотични вещества

20 Август 2020 г.

Днес, 20.08.2020 г., Софийска районна прокуратура ще внесе искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Алекс В. Той е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК за това, че:

На 19.08.2020 г., в гр. София, ж.к. „Люлин“ без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държал високорисково наркотично вещество – коноп с тегло 99,89 грама, като конопът е вещество с висока степен на риск съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, включен в Приложение № 1, Списък I на Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. За извършеното от обвиняемия престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева.

Предвид високата обществена опасност на деянието, на 19.08.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Алекс В. за срок до 72 часа. Днес ще бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.