Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост, вследствие на ПТП

19 Август 2020 г.

На 19.08.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Ивайло Б. за това, че при управляване на моторно превозно средство нарушил правилата за движение, като не пропуснал пресичащата по пешеходна пътека - В.К., блъснал я с предната част на автомобила, в резултат на което по непредпазливост ѝ причинил средна телесна - престъпление по чл.343, ал.3, пр. последно, б. „А”, пр.2, вр. чл.343, ал. 1, б. „Б“, пр.2, вр. чл.342, ал.1, пр.3 от НК.

На 26.06.2018 г., около 19:00 ч. обвиняемият Ивайло Б. управлявал лек автомобил в гр. София, по ул. „Георги С. Раковски“. Приближавайки пешеходна пътека, обозначена с пътна маркировка и пътен знак, Ивайло Б. нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 119, ал. 1 от Закона за движение по пътищата: „При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре“ като не пропуснал пресичащата пътното платно по пешеходна пътека В.К. В резултат на това, обвиняемият блъснал с предната част на автомобила си В.К. в областта на десния крак под коляното. Вследствие на удара В.К. паднала на пътното платно.

В резултат на произшествието на В.К. била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в счупване без разместване на парченце от големия туберкул на дясната раменна кост, причинило на пострадалата трайно затрудняване на движенията на десния горен крайник за повече от 30 дни и травма на лявото ухо, изразяваща се в кръвотечение от ухото, надигане на тъпанчевата мембрана и кръв в нея, причинило на пострадалата нараняване, проникващо в черепната кухина.

Предстои наказателното производство срещу Ивайло Б. да продължи в съда.