Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем, ползвал се от неистински официален документ

19 Август 2020 г.

На 19.08.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Бойко И. за това, че съзнателно се ползвал от неистински официален документ - свидетелство за управление на моторно превозно средство, като представил същото на полицейски служители при СДВР, когато от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност - престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал. 2, вр.  ал. 1 от НК.

На 18.08.2019 г., около 14,05 ч, в гр. София, на бул. „Княгиня Мария Луиза“, обвиняемият Бойко И. управлявал лек автомобил, когато бил спрян от служители при СДВР. Полицаите изискали документи за проверка от водача. Бойко И. им представил лична карта и свидетелство за управление на моторно превозно средство на името на Boiko I. (Бойко И.), на което бил придаден вид, че е издадено от компетентните органи на Република Полша. Полицейските служители се усъмнили в истинността на свидетелството за управление на МПС и извършили справка чрез оперативен дежурен център при 02 РУ-СДВР.

От направена проверка в системата на МВР се установило, че на Бойко И. не е било издавано свидетелство за управление на МПС от компетентните органи в Република България и нямало данни да е правоспособен водач. По тази причина полицаите отвели обвиняемия в сградата на 02 РУ-СДВР за изясняване на случая. С протокол за доброволно предаване той предал свидетелството за управление на МПС. В хода на разследването било установено, че представеното от обвиняемия свидетелство за управление на МПС представлява неистински официален документ.

Предстои делото срещу Бойко И. да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.