Великотърновският апелативен съд уважи становището на Апелативната прокуратурата и остави в ареста обвиняеми за държане на наркотици с цел разпространение

13 Август 2020 г.

Великотърновският апелативен съд остави без уважение исканията на обвиняеми за изменение на взетата спрямо тях мярка за неотклонение задържане под стража. Становището на Великотърновската апелативна прокуратура бе, че  исканията са неоснователни и лицата трябва да останат с най-тежката мярка за неотклонение.

С.И. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Плевен, за това, че на 31.07.2020 г., в гр. Левски, в жилище, при условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, с цел разпространение, държал високорискови наркотични вещества – метамфетамин.

Д.П. е привлечен в качеството на обвиняем по  досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Плевен за това, че на 31.07.2020 г., в гр. Левски, в жилище, без надлежно разрешително по ЗКНВП, с цел разпространение държал високорискови наркотични вещества – метамфетамин.

Съдът отказа да промени наложената мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на Р.Я - обвиняем по досъдебно производство на Окръжна прокуратура - Русе за това, че на 17.12.2019 г., в с. Новград, в съучастие с още седем лица, без надлежно разрешително произвел и държал, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества – марихуана с бруто тегло 150 кг., на стойност 900 000 лв., като наркотичните вещества са в особено големи размери.

Съдът остави в ареста с мярка за неотклонение задържане под стража и Д. С., който е обвиняем по същото досъдебно производство на ОП-Русе. Лицето е изтърпяло наказание лишаване от свобода по друго дело, след което прокуратурата е поискала от съда неговото задържане.

Апелативен съд – Велико Търново намира, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо лицата /обосновано предположение за авторството на деянията, които са наказуеми с лишаване от свобода и реална опасност същите да се укрият или да извършат друго престъпление/, поради което потвърди наложените от първоинстанционния съд мерки за неотклонение задържане под стража на всеки един от тях.

Определенията на АС- Велико Търново  не подлежат на обжалване.