Окръжната прокуратура в Силистра образува досъдебно производство за убийство, извършено от непълнолетен

11 Август 2020 г.

Окръжната прокуратура в Силистра образува досъдебно производство за убийство, извършено на  07.08.2020 г. в с. Искра, обл. Силистра.

При разследването е установено, че същият ден вечерта Дж. Х. е бил посетен  в дома си от А. К. Между двамата избухнал конфликт, при който А. К.  нанесъл с нож 2 прорезни рани на Дж. Х. После си тръгнал.

Раненият Дж. Х. излязъл на двора, извадил ножа от тялото си и го хвърлил на земята. Един от съседите му се обадил на телефон 112. Раненият бил откаран в МБАЛ-Силистра, където след няколко часа починал.

На мястото на произшествието е извършен оглед и са иззети множество веществени доказателства. Извършителят на деянието е издирен и задържан за срок от 24 часа по ЗМВР. Установено е, че той е непълнолетен. След отрицателни тестове за алкохол и упойващи вещества непълнолетният е откаран в МБАЛ-Силистра, където му е взета кръвна проба за изследване. Извършено е освидетелстване със съгласието и в присъствието на бащата на задържания.

Разследването е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура в Силистра. На 08.08.2020 г. А. К. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.115 от НК. Задържането му е продължено за срок до 72 часа.

Престъплението, за което той е обвинен, се наказва с „лишаване от свобода“ за срок от 10 до 20 г.

На 10.08.2020г. Силистренският окръжен съд по искане на Окръжната прокуратура е наложил на А.К. постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В хода на разследването са разпитани свидетели-очевидци на случилото се. Предстои назначаването на експертизи, които трябва да установят дали извършителят на престъплението е разбирал свойството и значението на извършеното престъпление.