Разследването срещу обвиняема за длъжностно присвояване приключи с внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд

3 Август 2020 г.

На 03.08.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемата Вероника А. за това, че с единадесет деяния, като длъжностно лице, е присвоила чужди пари, връчени ѝ в това ѝ качество - парични суми в общ размер на 2026,38 лева, собственост на „И.А.М.“АД, да ги пази /съхранява и отчита/ - престъпление по чл. 201, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Обвиняемата Вероника А. била назначена на длъжност „Организатор дейности“ при „И.А.М.“АД съгласно трудов договор, с който се задължавала да събира, съхранява, разходва и отчита точно и добросъвестно поверените ѝ парични и материални ценности. За времето от 07.12.2018 г. до неустановена дата през месец януари 2019 г., в гр. София, с единадесет деяния, в качеството си на длъжностно лице, обвиняемата Вероника А. присвоила, задържайки за себе си, връчени ѝ в това ѝ качество, парични суми в брой. Сумите представлявали погасителни вноски по сключени договори за паричен заем между клиенти и „И.А.М.“АД. Обвиняемата следвало да пази /съхранява и отчита/ паричните суми, отразявайки изплащането им в погасителните планове на клиентите и в седмичните си отчети за парични постъпления и да ги предава ежедневно на отговорник спомагателни дейности/мениджър развитие и офис мениджър. В посочения времеви период Вероника А. не отчела предадените ѝ парични средства от клиентите на дружеството и се разпоредила с тях в свой интерес, с което причинила имотна вреда на „И.А.М.“АД в размер на 2026,38 лева.

По случая било образувано досъдебно производство, спрямо Вероника А. била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото срещу нея да продължи в съда.