По досъдебно производство на Районна прокуратура – Крумовград е осъден 56-годишен мъж на 2 г. затвор за кражба на пари и документи

3 Август 2020 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Крумовград е осъден М.Ф., на 56 г., за това, че на 12.06.2020 г., в гр. Крумовград, обл. Кърджали, на зеленчуков пазар, при условията на продължавано престъпление и в условията на опасен рецидив – след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода“, е отнел чужди движими вещи – пари в размер на 150 лева, лична карта, портмоне, дебитна карта от владението на другиго – мъж, и направил опит да отнеме чужди движими вещи – пари в размер на 30 лева, портмоне и дебитна карта от владението на друго лице – жена, както и е направил опит да отнеме и пари в размер на  150 лева и портмоне  от друг мъж, без съгласието на тримата собственици, с намерение противозаконно да ги присвои, като последните две деяния са останали недовършени по независещи от волята на дееца причини -- престъпление  по  чл. 196 ал. 1 вр. с чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1 вр. с чл. 26  от Наказателния кодекс.

 По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемия, одобрено от Районен съд – Крумовград, на М.Ф. е наложено наказание от 2 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим, което е влязло в законна сила. 

По делото е установено, че на 12 юни 2020 г., в гр. Крумовград, обл. Кърджали, около 14 часа, М.Ф. бил на зеленчуковия пазар. Той решил да извърши там джебчийски кражби, за да си набави пари. Спрял се близо до сергия, пред която имало повече хора. М.Ф. се приближил към един от клиентите и отнел от джоба му портмоне със 150 лева и лична карта. След това набелязал жена, която си избирала зеленчуци на сергията, защото видял, че в джоба на връхната  й дреха, тя държала портфейла си.  М.Ф. опитал да го вземе, но жената го усетила и започнала до го удря по ръката. Той избягал. Впоследствие се приближил към друг мъж, поставил портмонето си в задния джоб. При опит да го открадне, пострадалият го усетил и се развикал. като веднага била уведомена полицията. М.Ф. е многократно осъждан преди, основно за престъпления против собствеността.