Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняем за отправяне на закана с убийство

3 Август 2020 г.

На 03.08.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Йордан А. за това, че се е заканил с убийство на М.А., като насочил пистолет към главата му и му казал да застане на колене и да му се извини, както и че ще го застреля, като заканата би могла да възбуди основателен страх у М.А. за осъществяването ѝ - престъпление по чл. 144, ал.3, вр. ал.1 от НК.

На 23.11.2019 г. вечерта, пострадалият М.А. заедно със свои познати се е намирал в клуб, находящ се в гр.София. бул. „Черни връх“. Около 22:30ч. М.А. заедно с приятелите си: М.Т., Д.Б., К.С., К.К. и Х.К. решили да отидат до намиращ се в близост магазин. За целта всички тръгнали да пресичат бул. „Черни връх“ на необозначено за тази цел място. По същото време и на същото място обвиняемият Йордан А. управлявал личния си автомобил, като се движил по бул. „Черни връх“. С него бил и Д.В., който седял на предната седалка до шофьорското място. Виждайки пресичащите посочени по-горе лица, Йордан А. рязко намалил скоростта на управлявания от него автомобил, за да не предизвика пътнотранспортно произшествие. Това ядосало обвиняемия, той направил обратен завой с колата си, спрял до групата от пресичащите, които вече се намирали на отсрещния тротоар на бул. „Черни връх“, слязъл от автомобила си и ги питал какво правят. М.А. също му задал въпрос какво иска. Тогава Йордан А. бръкнал в чантичката, която носил със себе си и извадил газовия си пистолет. След това обвиняемият заредил пистолета си и го насочил към главата на М.а., като му разпоредил да застане на колене и да му се извини, както и му казал, че ще го застреля. М.А. се подчинил безпрекословно, застанал на колене и няколкократно се извинил на Йордан А. Ситуацията била наблюдавана от горепосочените лица, като Д.Б. молила обвиняемия да не прави глупости.

По случая било образувано досъдебно производство. Предстои делото срещу обвиняемия Йордан А. да продължи в съда.