СЪОБЩЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПРОКУРАТУРА

16 Юли 2020 г.

СЪОБЩЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПРОКУРАТУРА

По частен протест, депозиран от Специализирана прокуратура, с правно основание чл.341, ал.2, вр. чл. 243, ал.3, вр. чл. 248, ал.1, т.3 от НПК, Апелативният специализиран наказателен съд отмени изцяло определението на първата инстанция по делото срещу подсъдимите Вълчо и Маринела Арабаджиеви, с което наказателното производство беше спряно по отношение на подсъдимия Вълчо Арабаджиев и бяха променени мерките за неотклонение на подсъдимите Вълчо и Маринела Арабаджиеви от "задържане под стража" в "домашен арест".

Видно от мотивите на апелативните съдии, в случая се касае за изцяло опорочено произнасяне на първоинстанционния съдебен състав, което не може да бъде заместено с акт на въззивната инстанция. Това е така, защото въззивната инстанция има правомощие да контролира, но не и да изземва функции. Едновременно с това АСНС приема, че липсват мотиви, които да обосновават промяна на мерките за неотклонение по отношение на подсъдимите Арабаджиеви, като по този начин е нарушено задължителното изискване за мотивиране на вътрешното убеждение на съда, произтичащо от чл. 121, ал.4 от Конституцията.

Припомняме, че на 19.12.2019 г. Специализирана прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Вълчо Арабаджиев и Маринела Арабаджиева и още шест лица за участие в организирана престъпна група, за извършени данъчни престъпления в размер над 8 000 000 лв. и изпиране на пари.