Декларация на магистратите и служителите в Районна прокуратура-Елин Пелин

13 Юли 2020 г.

Магистратите и служителите в РП-Елин Пелин остро и категорично възразяват срещу безпрецедентния политически натиск отправен към ПРБ.

По този начин не само се нарушава принципа за разделение на властите, но  и се рушат основни устои  на  правовата държава- върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.

Независимостта е основна ценност на съдебната власт, която  позволява на магистратите,  да  вършат своята работа безпристрастно и справедливо, ръководени единствено от вътрешното си убеждение, закона и събраните доказателства и ги предпазва от неправомерна намеса от органи на държавна власт, външни организации и физически лица.

Първостепенен мотив за ситуирането на Прокуратурата в рамките на съдебната власт е именно идеята да се гарантира нейната независимост, предвид същественото й значение. Нейната основна функция е  да „следи за спазването на законността” и да защитава правата и законните интереси на гражданите и на държавата. 

Недопустимо е да се правят опити за настройване на обществото срещу Прокуратурата само защото си върши работата. Прокуратурата не действа избирателно и има абсолютно еднакъв подход по отношение на всички лица, които са извършили престъпление без оглед на тяхното имотно състояние, служебно положение и политически пристрастия.

Задача на Прокуратурата е да повдига обвинения на лицата, извършили престъпления, а не да бъде политически удобна!

Противопоставяме се на отправеното искане за оставка на Главния прокурор на Република България не само защото е неостователно и недупостимо и влиза в разрез с основните конституционни разпоредби, но и защото г-н Иван Гешев притежава необходимите професионални, морални и личностни качества да ръководи Прокуратурата на Република България, като до момента демонстрира много енергия и висок интелект при изпълнение на своите задължения.

Изказваме своята подкрепа и уважение към всички работещи в системата на Прокуратурата на Република България прокурори, следователи и съдебни служители, които също като нас  честно, съвестно и всеотдайно изпълняват своите професионални задължения се борят за защита правата и интересите на всички български граждани.