Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем, шофирал след употреба на наркотични вещества

1 Юли 2020 г.

На 01.07.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стоян Б. за това, че управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества –тетрахидроканабинол и амфетамин, установено по надлежния ред, предвиден  в Наредба № 1/19.07.2017г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози - престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.

На 22.11.2019 г., около 00.05 ч., в гр.София на ул. “Могилата“, служители на 04 РУ-СДВР спрели за проверка лек автомобил, управляван от обвиняемия Стоян Б. Полицейските служители забелязали, че обвиняемият силно се смутил от тяхното присъствие и започнал да проявява признаци на безпокойство. По този повод контролните органи поискали незабавно съдействие от екип на отдел „Пътна Полиция“ - СДВР. Същите се отзовали своевременно и изпробвали Стоян Б. с техническо средство „DRUG TEST 5000“ за наличие на упойващи вещества. Пробата показала положителен резултат за употреба на наркотични вещества - марихуана и амфетамин. Впоследствие проверяващите съставили на Стоян Б. акт за установяване на административно нарушение и му издали талон за изследване. Стоян Б. бил придружен от полицаите до болнично заведение, където дал проби за химическо изследване. От представените за анализ проби било установено, че Стоян Б. е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества – тетрахидроканабинол /ТНС/ и амфетамин.

По случая било образувано досъдебно производство, спрямо Стоян Б. била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото да продължи в съда.