Ефективно наказание от една година и два месеца лишаване от свобода получи рецидивист след постигнато споразумение на Софийска районна прокуратура

1 Юли 2020 г.

Наложиха ефективно наказание от една година и два месеца „лишаване от свобода“ спрямо подсъдимия Борислав Д. Той е признал вината си за това, че:

На 04.09.2019 г., около 05.30 ч., в гр. София, ж.к. „Младост“, чрез използване на технически средства – отвертки и метална тръба, е направил опит да отнеме чужди движими вещи на обща стойност 6 240 лева – един брой мотоциклет, от владението на И.Г., без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвои, както и един брой мотоциклет и един брой мотопед, от владението на М.М., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като предмет на кражбата са моторни превозни средства и деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини – Борислав Д. бил задържан от служители на 07 РУ-СДВР. Деянието подсъдимият е извършил в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и след като е бил осъждан два пъти на „лишаване от свобода“ за умишлени престъпления от общ характер.

Престъплението е квалифицирано по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 4 и т. 12, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А” и б. „Б“ от НК.

Наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

На 30.06.2020 г. Софийски районен съд е одобрил постигнатото между подсъдимия и СРП споразумение, което е окончателно и има сила на влязла в сила осъдителна присъда.