Главният прокурор Иван Гешев пред парламента: Прокуратурата ще внесе в Народното събрание експертно становище за актуализиране на НК и НПК

1 Юли 2020 г.

„Българската прокуратура има намерение в близкия месец да изложи вижданията си за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс под формата на експертно виждане до Народното събрание, защото в голямата си част българският Наказателен кодекс е морално остарял“, обяви пред депутатите в парламента главният прокурор Иван Гешев.

Днес, 01.07. 2020 г., той бе в пленарна зала за обсъждането и гласуването на отчета на прокуратурата за 2019 г. който бе приет от народните представители със 120 гласа "за“.

Предлаганите от Прокуратурата на Република България промени касаят текстовете за престъпления по служба, корупция, подкупът в частния сектор, ефективното използване на кадровия ресурс на прокуратурата, а също реквизитите на обвинителния акт. "Българската прокуратура ще направи не извънредни или иновативни предложения, а добри практики от нашите европейски партньори", подчерта Иван Гешев и посочи, че стандартът на доказване на българския наказателен процес е най-високият в целия ЕС - ако в България се изисква една единица доказателства, то в повечето страни е 0,1.

Главният прокурор увери също, че се работи активно „по приватизационния процес и по-конкретно по първите 14 сделки, които ни бяха предоставени от ДАНС“. Той увери, че ще бъдат проверени всички възможности за ангажиране на наказателна отговорност на виновните лица.

В отчета пред депутатите Иван Гешев цитира данни за наказателните производства, водени срещу шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотици. Докато преди години те са били 50-60 на година, в момента са  между 5 и 6 хиляди. Той припомни, че наскоро е сезирал депутатите с предложение за промени в НК на съставите на престъпленията по транспорта, вкл. отнемане на моторни-превозни средства на виновните водачи. "Сумирани с тези след употреба на алкохол, отиваме на между 10 до 15% от наказателните производства за година“, очерта обема им той. Главният прокурор добави, че вероятно ще се наложат и промени в Закона за движение по пътищата.

Основните акценти от Доклада за прилагането на закона за дейността на прокуратурата и на разследващите органи през 2019 г., представени от главния прокурор, бяха:

-        Запазена е положителна тенденция за спад на върнатите от съда дела;

-        Ръст с близо 50% на наблюдаваните от Специализираната прокуратура дела, образувани за корупционни престъпления в резултат на разширената подсъдност на Специализирания наказателен съд с измененията през 2017 г. В същото време съществено е намалял броят на оправданите лица по дела за корупционни престъпления спрямо предходните два отчетни периода.

-        Висок е делът на приведените в изпълнение от прокурор влезли в сила осъдителни съдебни актове, спрямо получените от съда – над 96%.

-        Продължава да е много висока активността и ефективността на прокурорите в областта на международно правното сътрудничество – издадени са 846 европейски заповеди за разследване и са изпълнени 807 броя, което утвърждава този нов европейски инструмент като водещ.