Обвиняем за измама е предаден на съд с обвинителен акт на Софийска районна прокуратура

30 Юни 2020 г.

На 30.06.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Атанас С. за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил заблуждение у Г. Д. – управител на „О.Т.“ ЕООД,  относно обстоятелството, че „С.К.“ ЕООД ще заплати получено от „О.Т.“ ЕООД гориво, в резултат на което причинил на „О.Т.“ ЕООД имотна вреда в размер на 4342,94 лева - престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

Г.Д. живеел в гр. София и бил управител на „О.Т.“ ЕООД с основна дейност - търговия с горива, в тази връзка дружеството разполагало с бензиностанция. Обвиняемият Атанас С. бил собственик на „С.К.“ ЕООД. На 11.09.2018 г., обвиняемият посетил бензиностанцията на „О.Т.“ ЕООД, там се срещнал с Г.Д. Атанас С. обяснил на Г.Д., че собственото му дружество „С.К.“ ЕООД се занимавало с дърводобив и му били нужни големи количества дизелово гориво. Обвиняемият и Г.Д. се договорили „О.Т.“ ЕООД да достави на „С.К“ ЕООД дизелово гориво, което да бъде заплатено от Атанас С. по банков път, в десет дневен срок от получаването му. На същата дата между двете търговски дружества бил сключен договор за доставка на горива. След подписването на договора, на същия ден обвиняемият получил 2019,970 литра дизелово гориво на стойност 4342,94 лева. Впоследствие обвиняемият се укрил и не заплатил полученото гориво в уговорения срок. Към момента на получаване на горивото, Атанас С. нямал намерение да изпълни постигнатите договорености и да заплати горивото собственост на „О.Т.“ ЕООД. Представляваното от обвиняемия дружество в действителност не се занимавало с дърводобив. Атанас С. извършил измамливите действия с цел да набави за себе си имотна облага.

По случая било образувано досъдебно производство. Установено било, че обвиняемият Атанас С. е осъждан, спрямо него била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото да продължи в съда.