По обвинителен акт на Районна прокуратура – Свиленград е осъдена 49-годишна жена на 6 години затвор за измама при сделки със земеделски земи

29 Юни 2020 г.

Днес, 29 юни 2020 г., по обвинителен акт на Районна прокуратура – Свиленград е осъдена 49-годишната Л.Б. за това, че в условията на продължавано престъпление, за периода от неустановена датата в началото на месец декември 2015 г. до 4 декември 2017 г.,  в гр.Свиленград, обл.Хасково, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у двама земеделски производители, че като брокер на недвижими имоти и в частност на земеделски земи, подготвя сключването на сделки за закупуване от тях и за тяхна сметка, на земеделски земи в землището на с.Маточина, общ.Свиленград, и с това им е причинила имотна вреда в размер на 506 914 лева, както и за това, че на 15.08.2018 г. и на 20.08.2018 г. възбудила заблуждение у неин познат, че ѝ трябват пари на заем, както  и че ще му върне получените суми по сключените устни договори за паричен заем и с това му причинила имотна вреда в размер на 3 500 лева, като измамата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай - престъпление по чл.211, вр. чл.209, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Свиленград е наложил на Л.Б. наказание от 6 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим. Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като обвиняемата призна фактите и обстоятелствата от обвинителния акт.

Пострадалите земеделски производители са съпрузи, които обработвали земи в района на община Свиленград. Л.Б. се свързала с тях, представила им се за брокер на недвижими имоти. Тя споделила, че познава собственици на земи в землището на с. Маточина, общ. Свиленград, които искали да ги продадат. Така в горепосочения период, от пострадалите към банкови сметки на Л.Б. били извършени общо 157 парични превода и две плащания на ръка, като общата стойност на изпратените суми е 506 914 лева. В продължение на близо две години Л.Б. обещавала, че ще финализират сделките и уточнят всичко с купувачите, но това не се е случило. В хода на разследването е представен списък с имена на наследници на земеделски земи в района на с. Маточина, които Л.Б. предала на пострадалите, за да потвърди за извършвани сделки за продажби. Всички наследници били издирени и разпитани, като те са отрекли да познават Л.Б., да са водели разговори или преговаряли с нея за продажбата на ниви. По делото е установено, че Л.Б. на два пъти взела и пари на заем от свой познат в размер на общо 3 500 лева, които не му е върнала.

Присъдата на Районен съд – Свиленград подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Хасково.