Заместник-главният прокурор Красимира Филипова: Да бъдеш прокурор или следовател се изисква висок морал, устойчивост, почтеност и независимост

26 Юни 2020 г.

„Очакваме Ви с нетърпение, имаме нужда от Вас, от вашия ентусиазъм. Да бъдеш прокурор или следовател се изисква висок морал, устойчивост, почтеност и независимост. От действията на всеки един от вас ще зависи промяната на системата. Имате основание за пълно удовлетворение от постигнатите резултати, които се дължат на вашите ежедневни усилия“. Това заяви заместник-главният прокурор Красимира Филипова, обръщайки се към колегите в червени тоги по време на церемония по връчване на удостоверенията на младшите магистрати, успешно завършили задължителното първоначално обучение в Националния институт на правосъдието /НИП/.

Форумът, организиран от НИП, се проведе на 26.06.2020г. На него получиха удостоверенията си 34 младши прокурори и 21 младши следователи по реда на чл. 258а, ал. 3 от Закона за съдебната власт – Випуск 2019 – 2020 г.

Върху изключителната роля в обучението на НИП акцентира заместник-главният прокурор Красимира Филипова.  Тя го определи като важна стъпка към бъдещото упражняване на професията и призова младшите магистрати – „Не забравяйте времето в НИП и прилагайте смело придобитите знания и умения“.

„Пожелавам ви здраве и сили! Бъдете все така мотивирани и уверени, че сте избрали подходящата за вас професия!", отправи напътствия към бъдещите магистрати прокурор Филипова.

Директорът на НИП – Миглена Тачева  сподели, че от създаването на НИП в този випуск има най-много завършващи младши прокурори с пълно отличие.  Тя благодари на преподавателите за добрата работа и изказа увереност  за по-добро правосъдие в лицето на младите хора, които започват своя професионален път.

От името на младшите прокурори Камен Александров, който завършва с най-висок   резултат благодари на преподавателите и администрацията на Националния институт на правосъдието.

Младши следовател Александра Ножарова изказа, от името на колегите си,  благодарности към Института на правосъдието и неговите преподаватели.  Тя изрази своята вяра, че са получили задълбочена и безкрайно полезна подготовка за професията, която са избрали.