По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Ямбол бе наложено ефективно наказание от 16 месеца „лишаване от свобода“ спрямо Диян П., подсъдим за вещно укривателство

22 Юни 2020 г.

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Ямбол бе наложено ефективно наказание от 16 месеца „лишаване от свобода“ спрямо Диян П. Той е подсъдим за това, че укрил чужди движими вещи, за които знаел, че са придобити в резултат  от престъпление – грабеж, с цел да набави за себе си или другиго имотна облага. Престъпното деяние е осъществено на 22.06.2019 г. в град Ямбол. То е квалифицирано по чл. 215, ал. 1 от НК.

По време на разследването  е установено, че на горепосочената дата  П.А. (малолетно лице, което подсъдимият познавал) забелязал, че мъж опитва да отключи врата на входа на жилищен блок, в който живее. П.А. видял, че мъжът носи чанта през рамо и е решил да извърши грабеж. Приближил се в гръб на пострадалия и го ударил, след което взел чантата му и избягал. След това П.А. се срещнал с подсъдимия и му показал отнетите пари и други вещи, които се намирали в чантата. Те били на обща стойност 946 лева. Подсъдимият взел решение да укрие част от вещите предмет на грабежа, изхвърляйки ги  в река Тунджа. Задържал паричната сума от 500 лева, а мобилен телефон и електронна цигара продал на други свои познати, казвайки им, че същите са негови. Така подсъдимият спомогнал тези вещи (предмет на престъпление)  да бъдат отчуждени.

Наказанието, което е постановено по реда на съкратеното производство,  трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

Присъдата на Районен съд – Ямбол подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.