Специализирана полицейска акция срещу битовата престъпност се е провела на територията на община Брегово

17 Юни 2020 г.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се е провела специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност на територията на община Брегово, област Видин.

В хода на операцията, проведена на 16 юни 2020 г. в град Брегово и селата Ракитница, Делейна, Балей и Връв, служителите на полицията са проверили 364 лица (12 от тях криминален контингент) и 301 моторни превозни средства. За констатираните нарушения са били съставени 7 акта и 22 фиша по Закона за българските лични документи и Закона за движение по пътищата, както и 10 протокола за предупреждение по реда на чл.65 от Закона за Министерството на вътрешните работи. По време на акцията петима души са били задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа.

В частен имот в село Ракитница криминалисти са открили посадени конопени растения. При извършения полеви наркотест тревата e реагирала на канабис. Съгласно действащото законодателство, забранено е производството, преработването, търговията, съхраняването на такъв вид растения. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а от Наказателния кодекс.

Разпоредена е била проверка на данни за извършено престъпление по чл.235 от Наказателния кодекс - незаконен добив на дървен материал.

В контролните и превантивни действия са взели участие служители на РУ на МВР гр. Видин, сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и екипи на Зонално жандармерийско управление – Монтана.

Прокуратурата и органите на МВР в региона прилагат комплекс от мерки и търсят ефективно сътрудничество с гражданското общество за противодействие на битовата престъпност.