Обвиняем за грабеж е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

16 Юни 2020 г.

Днес, 16.06.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Иван С. за това, че отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 320 /триста и двадесет/ лева, от владението на собственика им П. М., с намерението противозаконно да ги присвои, като  употребил за това сила и заплашване - престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК.

На 14.12.2019 г., около 01.00 ч., П. М.  се намирал в жилището си в гр. София, ж.к. „Дружба“, когато чул, че звъннал звънеца на домофона. Звъненето идвало от входната врата на блока, където обвиняемият Иван С. звънял. П. М. натиснал копчето за отваряне. Иван С. веднага отворил входната врата, след което тръгнал към жилището на П. М. Обвиняемия отворил врата, която не била заключена и влязъл в жилището на П. М. Иван С. се приближил към П. М. и започнал да му нанася удари с ръце свити в юмрук в областта на главата /в лявата част на лицето в скулата и носа/. П. М. познавал обвиняемия и не очаквал нанасяне на удари и реакцията му била да сложи ръцете си до главата, за да се предпази. Тогава Иван С. с крясъци извикал на П. М. да извади портмонето си и да му го даде. П. М. се изплашил и дал портмонето си на Иван С., който взел от него сума в размер на 320 /триста и двадесет/ лева. След това Иван С. оправил заплаха към П. М., че ако каже на някой ще го заколи и си тръгнал. Около 11.00 ч. на 14.12.2019 г. П. М. подал сигнал в полицията за извършеното от Иван С.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което било установено, че обвиняемият Иван С. е осъждан. На 17.12.2019 г. спрямо него била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предстои делото да продължи в съда.