Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди

16 Юни 2020 г.

На 16.06.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Петър П. за това, че причинил на С. И. средна телесна повреда, като деянието е извършено по хулигански подбуди - престъпление по чл. 131, ал.1, т.12, вр.чл. 129, ал. 2, вр. ал.1 от НК.

На 05.11.2019 г., около 22.00 ч., обвиняемият Петър П. обикалял около денонощен магазин в с. Казичене и видимо ядосан ритал кошчета за боклук. На 06.11.2019 г., около 02.10 ч., там се намирали И. И., С. И., Н. Н. и Ю. Н., когато Петър П. се върнал пред магазина и нанесъл удар с твърд предмет в областта на главата на И. И., след което избягал. Около 02.30 ч. С. И. се запътил към дома си. На около 50 метра от дома му, обвиняемият се приближил до С. И., като носел маска на главата /но въпреки това С. И. го разпознал по дрехите и видимата част от лицето/. Петър П. замахнал с твърд предмет и нанесъл удар в областта на лицето на С. И., от който същият паднал на земята. Ударът се чул от И. И., Н. Н. и Ю.Н., които веднага се запътили към мястото и видели С. И. паднал на земята. С. И. им казал, че Петър П. го е ударил с нещо като бухалка и е избягал. На място били извикани бърза помощ и служители на 08 РУ-СДВР. След като намиращите се там лица разказали за случая на полицейските служители, забелязали Петър П. със същите дрехи и маска да стои на около 50 метра от тях. Обвиняемият тръгнал да бяга, но бил задържан от полицейските служители. С гореописаните действия Петър П. причинил на С. И. средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на носните кости с изместване на носната преграда, реализирало медико-биологичния признак постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, като деянието е извършено по хулигански подбуди, на публично място, безпричинно, без наличие на личен мотив, като по този начин грубо е нарушил обществения ред и е изразил явното си неуважение към обществото.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което било установено, че обвиняемият е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото срещу Петър П. да бъде насрочено за разглеждане в съда.