Окръжната прокуратура в Силистра ще протестира определената от съда парична гаранция от 3000 лева на главната инспекторка от Агенцията по безопасност на храните в Тутракан, хваната с подкуп

12 Юни 2020 г.

Протест срещу определената от Силистренския окръжен съд мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 3000 лева на обвинената в подкуп главна инспекторка от Агенцията по безопасност на храните ще внесе в Апелативния съд Окръжната прокуратура в Силистра.

Както вече съобщи пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна, на 9 юни тази година след шестмесечна разработка на районното управление на МВР в Тутракан и ОД на МВР в Силистра при специализирана полицейска операция е била задържана 53-годишната д-р Ирена В., поискала и приела подкуп от двама търговци, за да им издаде документи за извършване на търговска дейност.  Сумата на подкупа е 1110 лева, а разработката е била по сигнал на ТД на ДАНС в Силистра.

След задържането на длъжностното лице е предприето и претърсване в дома й, откъдето служители на ОД на МВР в Силистра са иззели сумата от 1433 лева. Парите били поставени в пластмасови бутилки.

Главната инспекторка от АБХ тя е била привлечена към наказателна отговорност от Окръжната прокуратура в Силистра за престъпление по член 301 от НК, извършено като продължавано деяние.

За доказване на искането и получаването на подкупите от двете лица са използвани специални разузнавателни средства, които уличават д-р Ирена В. в престъплението. Тя искала парите от търговците, като се представяла под  друго име.