Главният прокурор Иван Гешев проведе експертна среща с представители от ЕК във връзка с новия механизъм за върховенството на правото в страните членки на ЕС

9 Юни 2020 г.

Във връзка с въведения от Европейската комисия /ЕК/ механизъм за върховенство на правото, отнасящ се за всички държави членки, на 05.06.20г. се проведе видеоконферентна връзка  между  експерти от  Европейската комисия и главния прокурор на Р България Иван Гешев. В срещата участваха заместник-главните прокурори.

Във връзка с въведения от Европейската комисия /ЕК/ механизъм за върховенство на правото, отнасящ се за всички държави членки, на 05.06.20г. се проведе видеоконферентна връзка  между  експерти от  Европейската комисия и главния прокурор на Р България Иван Гешев. В срещата участваха заместник-главните прокурори – Красимира Филипова и Пламена Цветанова.

Главният прокурор изрази подкрепата на прокуратурата за  въведения от Европейската комисия хоризонтален подход, който цели да проследява актуалните процеси в държавите членки в сферата на реформите в правосъдните системи и независимостта на съдебната власт, антикорупционната рамка, медийният плурализъм и други институционални въпроси, свързани с отношенията между властите.

Обвинител №1 представи основните приоритети на прокуратурата - конвенционалната, така наречена битова престъпност и разкриването и доказването на корупцията. Той очерта затрудненията за постигането им, сред които основно място заема необходимостта от промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

Поради интерес на експерти от ЕК главния прокурор се ангажира да предостави допълнителна информация, с оглед изготвянето на доклад на ЕК.

След проведени срещи  и предоставена информация от всяка от държавите членки ще бъде изготвен Годишен доклад за върховенство на правото в ЕС. Той  ще отразява текущите значими процеси по отношение на правната и институционална рамка в държавите членки.  Ще отличава добрите практики, положителните резултати и новите предизвикателства.