Главният прокурор: „Проблемът с битовата престъпност може да бъде решен“

4 Юни 2020 г.

Днес, 04.06.2020г., главният прокурор на Република България Иван Гешев посети град Ябланица след проведена акция на МВР и прокуратурата по линия на битовата престъпност в района.

„Това е рутинна операция. Целта ни е до края на годината нивата на битовата престъпност да са по-ниски от миналата година. През 2019 година казахме, че ще направим всичко възможно да намалим телефонните измами. В края на миналата година те паднаха с 40-50 %. От януари до юни са налице само инцидентни случаи. Смятаме, че проблемът с битовата престъпност може да бъде решен. Хората, които цял живот са работили и са си плащали данъците, не заслужават да бъдат убивани, изнасилвани, запалвани в къщите си, да прекарват отредените им години в страх. Държавата е длъжна да изпълни дълга си към тези хора, както те са изпълнили дълга си към нея.  Целта на тези действия е да покажем, че държавата, прокуратурата и МВР ще се опитат да защитят тези хора", заяви Иван Гешев в Ябланица, където бе заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков и районния прокурор на град Тетевен Калина Кънчева.

Главният прокурор отговори на въпрос, зададен от журналисти, свързан с осъдения Джок Полфрийман. „Вчера постъпи писмо от защитата на убиеца на Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор и излезе след 12 години. Работата на прокуратурата не е да решава дали да възобновява или не дадено дело. Главният прокурор определя приоритетите и целите на прокуратурата. Главният прокурор не следи отделни досъдебни производства“, заяви Гешев и допълни, че не е постъпвало искане от бащата на Андрей Монов за възобновяване на делото.

На въпрос за обвиняемия Васил Божков, Иван Гешев отговори: „Освен във Фейсбук е постъпил сигнал по имейл от обвиняемия Божков до главният прокурор, постъпил е и сигнал от едно издание, близко до Цветан Василев. И двата сигнала са разпределени към съответния прокурор, който да прецени какви действия може да се извършат. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства, независимо дали представляват анимация, дали са комикси или нещо друго забавно. Фейсбук не е нормалния начин за подаване на информация. Всеки сам преценява по какъв начин да изгради защитната си стратегия. Така, както други подсъдими или обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Ивайло Прокопиев, г-н Огнян Донев и г-н Цветан Василев, преценяват кога и как да защитават медийно г-н Божков. Конкретните преценки по конкретните казуси са на наблюдаващия прокурор. Така, както даден съдия решава дали да намали присъдата с 8 години на убиец", заяви още главният прокурор и поясни, че всички решения, които се взимат, ще са на база на обективен анализ на доказателствата, събрани в рамките на досъдебното производство.

Относно информацията, че Сърбия за поред път отлага делото за екстрадицията на Цветан Василев, главният прокурор заяви: „Причината на Цветан Василев да се укрива в Сърбия е основно политическа. Решение на сръбските власти е да реши кога да го екстрадира. Българските власти са си свършили работата. Интересът на обвиняемите е да има слаба прокуратура, за да може да бъде командвана, да може да си крадат, както досега 30 години, безнаказано, да не бъдат издирвани, да не бъдат прибирани в арестите. Тези хора е нормално да развиват фалшивите новини как българската прокуратура не си е свършила работата и затова се укриват".

Иван Гешев не подмина и темата за новосъздаденото направление към Върховната касационна прокуратура за взаимодействие с Европейската прокуратура. "Българската прокуратура, както и аз , подкрепяме г-жа Лаура Кьовеши и Европейската прокуратура. Г-жа Кьовеши е компетентна да разследва само измами с евросредства и то над определени размери. Принципното ми мнение е, че трябва да бъде разширен обхватът на Европейската прокуратура в посока международен трафик на наркотици, транснационални организирани престъпни групи, транснационално пране на пари, но това са неща, които ще преценят европейките институции“.

Преди да отиде в Ябланица, главният прокурор, заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, се срещнаха с кметовете на село Златна Панега и село Малък извор.  „Трябва да работим в екип, за да решаваме бързо проблемите. Един от основните въпроси са камерите, трябва да ги има в началото и в края на селата. Щом в София се научихме да не караме в буслентата, значи камерите вършат работа. С колегата Иванов сме тук, за да покажем, че има ли проблеми, ние идваме на място и ги решаваме. Хората заслужават да живеят спокойно и това е нашата работа. Надявам се да се върнат онези времена, в които не се заключваха вратите на домовете, ако стане това, ще е идеално“, допълни Гешев.

В края на визитата си, главният прокурор запали свещ в Гложенския манастир, който е бил едно от скривалищата на Васил Левски.

Видео