Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт за шофиране след употреба на три вида наркотични вещества

3 Юни 2020 г.

Днес, 03.06.2020 г., под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е внесен обвинителен акт срещу Том З. за това, че управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, след употреба на наркотични вещества – амфетамин, метамфетамин и кокаин, установено по надлежния ред - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

На 28.11.2019 г., около 16:45 часа, обвиняемият Том З. управлявал лек автомобил в гр. София, по алея „Проф. д-р Желязко Христов”. В района преди кръстовището с ул. „Козяк“, Том З. бил спрян за проверка от полицеийски служители при 04 РУ-СДВР, които установили самоличността му и забелязали, че той има блуждаещ поглед, ръкомаха силно и говори леко несвързано. На мястото на произшествието пристигнали служители при отдел „Пътна Полиция“-СДВР, след което на обвиняемия бил направен тест с техническо средство “Drug check 5000”, което отчело положителен резултат за употреба на амфетамин и кокаин. След това на обвиняемия бил съставен акт за констатирано административно нарушение и му бил издаден талон за изследване. Том З. бил транспортиран до болнично заведение за вземане на проби за определяне наличието на наркотични вещества. От извършените изследвания на представените за анализ проби се доказва употребата на наркотични вещества – амфетамин, метамфетамин и кокаин, които подлежат на контрол и са включени в Списък I,  приложение 1 към чл.3, т.1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, съгласно чл.3, т.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества  и прекурсорите.

На 03.06.2020 г. срещу Том З. е изготвен и внесен обвинителен акт в Софийски районен съд.