Софийска районна прокуратура предаде на съд албански гражданин за използване на неистински официални документи

26 Май 2020 г.

На 26.05.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Шпетимтар М., албански гражданин, за това, че съзнателно се ползвал /като представил/ пред С.Т. - граничен полицай при ГКПП-Аерогара София, от неистински официални чуждестранни документи за самоличност – паспорт и лична карта на името на П.М., гражданин на Р Гърция, с поставени снимки на Шпетимтар М., като от него за самото им съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл.316, вр. с чл.308, ал.2, вр. с ал. 1 от НК.

На неустановена дата и място обвиняемият Шпетимтар М. се сдобил с неистински чуждестранни официални документи за самоличност - паспорт и лична карта на името на П.М., гражданин на Р Гърция, с поставени снимки на Шпетимтар М., на които документи бил придаден вид, че са издадени от компетентните власти на Р Гърция. Обвиняемият си закупил самолетен билет за полет от гр. София до гр. Бристол, Кралство Великобритания. На 11.03.2020 г., полицейски служител при гранично полицейско управление при ГКПП-Аерогара- София – С.Т., изпълнявала служебните си задължения по извършване на граничен контрол на Летище - София, Терминал 1, трасе „Заминаване“. На същата дата и място, около 13.30 часа, на гишето пред С.Т., се явил обвиняемият Шпетимтар М., който се представил за друго лице и предоставил за паспортен контрол гореописаните неистински документи - паспорт и лична карта на името на П.М. С.Т. се усъмнила в истинността на представените документи и отвела обвиняемия за контрол на втора линия. При допълнителната проверка, след извършена експертна справка, се установило, че представените от обвиняемия документи са неистински. Шпетимтар М. бил задържан за срок от 24 часа по реда на Закона за МВР. В хода на досъдебното производство се установило, че в представения от Шпетимтар М. паспорт има извършена преправка, която се изразява в подмяна на оригиналната персонализирана страница с неоригинална такава. При извършена справка било установено също, че паспорт издаден на името на П.М., гражданин на Р Гърция, е обявен като вещ, която е открадната, незаконно придобита или изгубена. Ползваната от обвиняемия Шпетимтар М. лична карта представлява изцяло неистински документ, тъй като не отговаря на оригиналите от този вид.

На 26.05.2020 г. за извършеното от Шпетимтар М.  престъпление е изготвен и внесен обвинителен акт в Софийски районен съд.