Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем за държане на наркотични вещества и шофиране без свидетелство за управление на МПС

22 Май 2020 г.

На 22.05.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Мирослав Д., за това, че без надлежно разрешително държал високорисково наркотично вещество /кокаин/ - престъпление по чл. 354а, ал.3, пр.2, т.1 вр.чл.26, ал.1 от НК. Мирослав Д. е обвинен и в това, че управлявал лек автомобил без съответното свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред - престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

На 19.09.2019 г., около 00.05 ч., в град София, ж.к. „Дружба“ при изпълнениe на служебните си задължения полицейски служители при 08 РУ – СДВР извършили проверка на паркиран лек автомобил и установили в него обвиняемия Мирослав Д. Докато извършвали проверка, забелязали отвертка с куха дръжка, в която се намирало полиетиленово пликче с бяло вещество. Обвиняемият  казал, че това вещество е негово и пожелал да го предаде на полицейските служители. Мирослав Д. предал с протокол за доброволно предаване наркотично вещество - кокаин с нето тегло 0,58 грама, на стойност 92,80 лева (деветдесет и два лева и 0,80). На 28.10.2019г., около 21.50 ч., в гр. София, ж.к. „Дружба, обвиняемият управлявал същият лек автомобил. В този момент бил спрян за проверка от полицейски служители при 08 РУ-СДВР. Той не представил изисканото от полицаите СУМПС. Те извършили справка и установили, че Мирослав Д. е неправоспособен водач на МПС. Към 28.10.2019г. бил с иззето СУМПС, същият имал издадено наказателно постановление, влязло в законна сила на 10.09.2019г. На служителите им направило впечатление неспокойното поведение на обвиняемия и те го попитали дали държи забранени вещества. Мирослав Д. потвърдил, че държи кокаин, извадил от портфейла си полиетиленово пликче с бяло прахообразно вещество и от поставка за чаши в автомобила извадил друго полиетиленово пликче с бяло прахообразно вещество. В хода на разследването било установено, че предадените два плика съдържат кокаин с тегло 0,51 грама, на стойност 63,75 лева (шестдесет и три лева и 0,75) и кокаин с тегло 0,38 грама, на стойност 47,50 лева (четиридесет и седем лева и 0,50). Когато на място дошли полицейски служители от отдел „Пътна полиция“-СДВР, Мирослав Д. отказал да бъде тестван за наличие на наркотични вещества. Полицейските служители му съставили акт за установяване на административно нарушение и му издали талон за медицинско изследване. Обвиняемият бил съпроводен до болнично заведение, където отказал да даде проби за изследване.

По досъдебното производство било установено, че Мирослав Д. е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“. Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.