Разследването срещу френски гражданин, разпространявал и държал порнографски материали, приключи с внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд

22 Май 2020 г.

На 22.05.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу Никола В. (Nicolas V.), френски гражданин, за това, че разпространявал порнографски материали за създаването на които са използвани лица, които изглеждат като ненавършили 18 годишна възраст - престъпление по чл.159, ал.4, т.1, вр. ал.2 НК и за това, че е държал на компютърни системи порнографски материали за създаването на които са използвани лица, които изглеждат като ненавършили 18 годишна възраст - престъпление по чл.159, ал.6 НК.

Обвиняемият Никола В. живеел на адрес гр. София, бул.“Александър Стамболийски“. В ГДБОП-МВР е бил получен сигнал от Интерпол-Сантяго, в който са били отбелязани и засечени IP адреси от адресното пространство на 96 държави, в това число и Р България, през които са се разпространявали във виртуалната среда порнографски материали, съдържащи сексуални извращения с непълнолетни/малолетни лица на видима възраст до 10 години. В сигнала е бил посочен IP адрес, който след извършената проверка, е бил установен като използван от Никола В. на горепосочения адрес. В тази връзка е било изготвено искане до СРС за разрешение за извършването на претърсване и изземване на горепосочения адрес, като това действие било осъществено на 10.09.2019г. Обвиняемият Никола В. използвал в жилището си настолен компютър, без сериен номер, на който компютър била инсталирана компютърна програма „µTorrent“,  служеща за размяна на файлове по технологията “p2p” /peer to peer - от точка до точка/, посредством „BitTorrent” протокол. Именно посредством тази компютърна програма, на неустановена дата за периода от 22.04.2019г. до 10.09.2019г., Никола В. разпространявал до неустановен брой лица порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, които изглеждат като ненавършили 18 годишна възраст – 143 (сто четиридесет и три) фото (графични) и видео файла с различни наименования, формат, размер и описание. Също така, за времето от неустановена дата до 10.09.2019г., на горепосочения адрес Никола В. държал върху твърд диск, на настолен компютър, порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, които изглеждат като ненавършили 18 годишна възраст – 143 (сто четиридесет и три) фото (графични) и видео файла с различни наименования, формат, размер и описание.

В хода на разследването спрямо обвиняемия Никола В. била взета мярка за неотклонение „Подписка“ и „Забрана за напускане пределите на Р България“. Предстои делото срещу Никола В. да продължи в съда.