Районна прокуратура-Казанлък наблюдава две нови досъдебни производства за нарушаване на карантина

16 Април 2020 г.

Районна прокуратура - Казанлък наблюдава две нови досъдебни прозиводства за нарушаване на задължителна карантина – престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс. 
На 7, 12 и 13 април 2020 г.,  на три пъти, жена, завърнала се от Великобритания е нарушила карантината си. Полицейските служители извършили проверка и установили, че тя е трябвало да изтърпява карантина в гр.Гурково, обл. Стара Загора,  но въпреки предупреждението да не напуска адреса, тя е предприела посещения на магазин и е гостувала при роднини.
По второто досъдебно производство е установено, че на 11 април 2020 г., в гр. Николаево, обл. Стара Загора, 15-годишна непълнолетна, която се е завърнала от Гърция и била поставена под задължителна карантина, е напуснала адреса си. Служители на полицията направил проверка и установили, че непълнолетната е имала предписание от 9.04.2020 г. да спазава задължителни предписания.
Делата за неспазване на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.
След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.