Районна прокуратура – гр. Стара Загора, наблюдава бързо производство за нарушаване на мерки за лечение от COVID-19

14 Април 2020 г.

58-годишен жител на село Паничерево, общ. Гурково, обл. Стара Загора, на 11.04.2020 г. вечерта бил транспортиран в Клиника по инфекциозни болести при УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, с изявени симптоми на коронавирусна инфекция и множество съпътстващи заболявания. Същият бил приет за активно лечение и след извършени изследвания е доказано заболяване COVID-19. На 14.04.2020 г. мъжът избягал от здравното заведение и с таксиметров автомобил се придвижил до село Паничерево, където бил заловен и върнат в Клиниката по инфекциозни болести.

На 14.04.2020 г. било образувано в условията на неотложност бързо производство за отклоняване от активното лечение по чл.355,ал.2 вр.ал.1 от Наказателния кодекс.

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.