Районна прокуратура – гр. Стара Загора предаде на съд мъж, нарушил задължителната 14-дневна карантина

14 Април 2020 г.

Районна прокуратура – гр. Стара Загора внесе в съда за разглеждане споразумение спрямо М.М. на 26 г., за това, че на 08.04.2020 г. в гр. Стара Загора, след като е бил поставен под карантина, той не изпълнил задължението си да не напуска адреса, който е посочил, в предписания 14-дневен срок. Деянието е извършено по време на извънредно положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г., във връзка с разпространяващата се епидемия от COVID-19  - престъпление по чл.355, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 29 март 2020 г., обв. М.М. влязъл на територията на Република България, от зона с разпространение на COVID – 19 (Кралство Великобритания), при което на Летище София той декларирал, че ще изпълнява 14-дневната си карантина в гр. Стара Загора. РЗИ – Стара Загора подала в 02 РУ на МВР – гр. Стара Загора данни и адреси на лица, които са под карантина, за извършване на проверки. При посещение на полицейски служители на 08.04.2020 г. било установено, че обвиняемият не е на посочения адрес. Същият бил напуснал дома си, за да посети намиращ се в близост търговски обект, за да си закупи цигари.

С подписаното споразумение обв. М.М. се е признал за виновен и се е съгласил да му бъде наложено наказание „ПРОБАЦИЯ", изразяващо се в следните пробационни мерки:

1. "Задължителна регистрация по настоящ адрес" - за срок от 10 /десет/ месеца с периодичност от 2 /два/ пъти седмично;

2. "Задължителни периодични срещи с пробационен служител" - за срок от 10 /десет/ месеца;

и „ГЛОБА" в размер на 5 000 /пет хиляди/ лева.

Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи заседание по делото.