По разпореждане на Окръжна прокуратура – Смолян са извършени 20 проверки в аптечната мрежа в Смолянска област за спекула с цените на лекарствените продукти

9 Април 2020 г.

По разпореждане на Окръжна прокуратура – Смолян са извършени до момента 20 проверки в аптечната мрежа в Смолянска област с цел предотвратяване на продажбата на лекарства на спекулативни цени. До момента няма установени нарушения от инспекторите от РЗИ – Смолян. Те извършват инспекциите със съдействието на Областна дирекция по безопасност на храните,  ОД на МВР – Смолян и ТД на НАП, офис Смолян.

Контролните органи проверяват за деяния, нарушаващи разпоредбите, свързани с търговията с лекарствени продукти без разрешение, в това число, продажби, предлагане, търговски сделки по интернет. Инспекциите се извършват на случаен принцип и ще продължат до края на въведеното у нас извънредното положение.

При друга проверка, разпоредена от Окръжна прокуратура – Смолян, са били установени и проверени 497 лица с адреси в област Смолян, работили през март 2020 г. в хотели и къщи за гости в курорта Пампорово и в гр. Чепеларе,  където са пребивавали туристи от рискови държави. Служители на ОД на МВР-Смолян и инспектори от РЗИ – Смолян са извършили инспекциите при стриктно спазване на санитарните изисквания. На лицата, споделили, че имат здравословни проблеми, са взети проби за наличие на заразната болест, като всички те са отрицателни.