Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем за отправяне на закана с убийство

9 Април 2020 г.

На 09.04.2020г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Георги В., който при условията на продължавано престъпление, с две деяния, които осъществяват поотделно състава на едно и също престъпление и са извършени през непродължителен период от време, се заканил с убийство на Е.Д. и това заканване би могло да възбуди у нея основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК.

От събраните в хода на разследването доказателства се установява, че обвиняемият Георги В. и пострадалата Е.Д. били съученици и започнали връзка, когато били в десети клас. Няколко пъти през годините Е.Д. искала да прекрати отношенията си с обвиняемия, поради проявява на непрестанна ревност от негова страна, но той отказвал да приеме това. На 12.09.2019г. вечерта, Е.Д. се намирала на празнично събитие заедно със свои колеги в гр. София, на ул. „Алабин“, когато Георги В. внезапно се появил и поискал да разговаря с Е.Д. Тъй като не искала да има проблеми с него, тя се съгласила и двамата влезли в колата на Георги В, за да разговарят. Е.Д. заявила на обвиняемия, че иска връзката им да приключи. В този момент Георги В. отправил към нея думите „Ако си сериозна в намерението си да се разделим, ще убия и теб и семейството ти“. Тогава пострадалата веднага слязла от автомобила, затичала се към намираща се в близост спирка на градския транспорт и се качила в трамвайна мотриса, за да избяга.

На 02.10.2019г. около 15:30 часа Георги В. пресрещнал Е.Д. в близост до сградата на университет в гр. София, където нямало други хора. Тогава обвиняемият бутнал с ръце Е.Д. на земята, седнал върху краката ѝ и отправил към нея думите „Ако избягаш, ще те убия“. Тя се съгласила да разговаря с обвиняемия, като за пореден път му обяснила причините, поради които е приключила отношенията си с него. По-късно на същия ден Е.Д. отишла във 02 РУ-СДВР и подала сигнал за осъществените спрямо нея от страна на Георги В. противоправни деяния.

Под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура по случая било образувано досъдебно производство. С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият бил привлечен към наказателна отговорност и спрямо него била взетата мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването е приключило, като на 09.04.2020г. е изготвен и внесен в съда обвинителен акт срещу  обвиняемия Георги В.