Софийска районна прокуратура приключи разследване за измама

8 Април 2020 г.

На 08.04.2020 г. Софийска районна прокуратура приключи разследването и внесе обвинителен акт в съда срещу обвиняемия Павел П. за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил у К.С. и Н.Е. заблуждение, че той ще получи пратки, съдържащи оригинални мобилни телефони от офиси на куриерска фирма, които подменил с реплики и с това причинил имотна вреда на Н.К. и Б.Т. на обща стойност 2640 лева/две хиляди шестотин и четирдесет лева/, престъпление  по чл. 209, ал.1 вр.чл.26,ал.1  от НК.

              На 02.10.2018г. обвиняемият Павел П. се свързал по телефон с Н.К.  по повод негова обява в интернет сайт, в която последният обявил за продажба личния си телефон. Обвиняемият Павел П. се представил като Борис М.  пред Н.К.  и двамата се разбрали телефона да бъде изпратен по куриерска фирма, с опция за преглед и тест на пратката, с наложен платеж от 1280 лева. На 02.10.2018г. Н.К. изпратил телефона  чрез куриерската фирма, а на 03.10.2019г. в гр.София, в офис на фирмата, влязъл Павел П., представил се като  Борис М. пред служителката К.С. в офиса и поискал да получи пратката. К.С. му дала пратка, той  я отворил, извадил съдържащия се в него телефон и го подменил с реплика. След това казал, че не приема пратката и я връща обратно на подателя ѝ в гр.Петрич. На 16.10.2018г. Н.К. отивайки в куриерската фирма и отваряйки пратката, установил, че вътре е поставен друг телефон-китайска реплика.

На 04.10.2018г. обвиняемият Павел П. се свързал по телефон с Б.Т. по повод негова обява в интернет сайт, в която последният обявил за продажба личния си телефон. Обвиняемият отново се представил като Борис М., този път пред Б.Т и двамата се разбрали телефонът да бъде изпратен по куриерска фирма, с опция за преглед и тест на пратката, с наложен платеж от 1250 лева. На 04.10.2018г. Б.Т.  изпратил телефона чрез куриерската фирма, а на 05.10.2018г. в гр.София, в офис на фирмата, влязъл Павел П., представил се като  Борис М. пред служителката Н.Е. в офиса и поискал да получи пратката. Н.Е. му дала пратка, той  я отворил, извадил съдържащия се в него телефон и го подменил с реплика. След това казал, че не приема пратката и я връща обратно на подателя ѝ в гр.Ловеч. На 05.10.2018г. Б.Т., отивайки в куриерската фирма и отваряйки пратката, установил, че вътре е поставен друг телефон- китайска реплика на неговия.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура по случая е образувано досъдебно производство. Разследването срещу обвиняемият Павел П. е приключило като на 08.04.2020г. е внесен обвинителен акт в Софийски районен съд.