Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу рецидивист за кражба

8 Април 2020 г.

На 08.04.2020г. прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в СРС обвинителен акт срещу Здравко Д. за това, че чрез използване на специално техническо средство, от лек автомобил, отнел чужди движими вещи на обща стойност 1344.75лв./хиляда триста четиридесет и четири лева и седемдесет и пет стотинки/ от владението на Е.С., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата представлява опасен рецидив - престъпление по чл. чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. А от НК. Престъплението е извършено, след като Здравко Д. бил осъждан с решение на Окръжен съд Нюрнберг – Фюрт, Германия за извършено тежко умишлено престъпление, при което му било наложено наказание „Лишаване от свобода“, в размер на пет години и три месеца.

На 08.08.2019г. около 12.36 часа Е.С. паркирала управлявания от нея автомобил на паркинг, находящ се в гр. София, на бул. „Г. С. Раковски”. Малко по-късно към автомобила се приближил обвиняемият Здравко Д. Той се възползвал от отсъствието на Е.С. и чрез използване на техническо средство – адаптер модел „480-10050-Е.S” - отключил автомобила и проникнал в него. От там Здравко Д. взел козметичен куфар с продукти, дрехи и други лични вещи, след което напуснал местопроизшествието.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура. В хода на разследването е установено, че обвиняемият Здравко Д. е осъждан. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.