Софийска районна прокуратура приключи разследване срещу обвиняем за нанасяне на средна телесна повреда и опит за кражба

7 Април 2020 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е приключено разследването и е внесен обвинителен акт срещу Сталин П. за това, че в съучастие с неустановено по делото лице, е направил опит да отнеме чужди движими вещи на обща стойност 633,60 лв.(шестстотин тридесет и три лева и 0,60 стотинки), от владението на П.Б., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини - престъпление по чл. 194, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.18, ал.1 от НК  и за това, че чрез нанасяне на удари с крак в областта на главата на Д. Б., му причинил средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на скулната кост, довело до трайно затруднение на дъвченето и по-малко на говоренето на пострадалия Д. Б. - престъпление по чл. 129, ал. 2, вр. ал.1  от НК.

На 16.01.2019г. около 19.00 часа пострадалият П. Б. бил в дома си в гр. София, в кв. Горна баня заедно със сина си Д. Б. Около 19.20 час,а обвиняемият Сталин П., заедно с още едно неустановено по делото лице, прескочили оградата на къщата, обитавана от П. Б. и влезли в двора. Двамата извършители били с поставени черни маски на главите. След като проникнали в двора на къщата, Сталин П. и съучастникът му взели от лятната кухня на двора, 1бр. детско колело марка, както и 1бр. телевизор и тръгнали с тях към оградата, като искали да напуснат необезпокоявани имота. В това време П.Б. видял, че в имота има лица, които се опитват да изнесат техни вещи. Тогава обвиняемият Сталин П., както и неизвестният му съучастник оставили взетите от тях вещи и се затичали към оградата, за да избягат. Неустановеният съучастник на Сталин П. успял да прескочи и да избяга. Д. Б. излязъл на двора, отишъл до оградата и успял да хване за единия крак Сталин П. Опитвайки се да се измъкне, обвиняемият нанесъл удари със свободния си крак в лицето на Д. Б., но пострадалият все пак успял да го свали на земята. На помощ се притекъл баща му - П. Б.,  и двамата успели да задържат Сталин П., докато дойде екип на полицията. На място около 19.40 часа пристигнали полицейски служители, които отвели  обвиняемия в районното управление.

От назначената по делото допълнителна съдебно-медицинска експертиза се установява, че причинените на Д.Б. телесни увреждания от страна на Сталин П. реализират медико-биологичната характеристика счупване на челюст с последици трайно затруднение на дъвченето и на говора.

Предстои делото срещу обвиняемия Сталин П. да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.