По искане на Районна прокуратура – Бургас бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Петър П. и Бейсим А., обвинени в извършване на грабеж

30 Март 2020 г.

По искане на Районна прокуратура – Бургас бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Петър П. и Бейсим А. Те са обвинени за това, че действайки като съизвършители по между си и със Светослав П. (син на Петър П.), отнели чужди движими вещи – моторна резачка, селско-стопански пособия и сумата от 70 лева от владението на 64-годишен мъж, с намерение противозаконно да ги присвоят, като за целта употребили сила. Престъпното деяние е извършено на 27.03.2020 г. в къща, находяща се в село Бата, общ. Поморие. То е квалифицирано по чл.198, ал.1, вр. чл.20, ал. 2 от НК.

По време на разследването е установено, че тримата мъже отнели вещите, след като всеки от тях е употребил сила спрямо пострадалия. Петър П. го е съборил на земята в двора на къщата, нанесъл на пострадалия удари с юмруци в главата и го ритал в областта на ребрата. Заплашил го, че ще го убие. Светослав П. също ритал пострадалия в ребрата, а също така му завързал ръцете. Бейсим А. също заплашил пострадалия, че ще го убие.

Според прокурора, налице е обосновано предположение за това, че тримата мъже са извършили престъплението, за което са обвинени. Представителят на районната прокуратура е категоричен, че обвиняемите биха могли да се укрият или да извършат друго престъпление.

Съдът е приел мотивите на прокурора и е задържал под стража Бейсим А. и Петър П., а спрямо Светослав П., който е ученик, е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Определението на Районен съд – Поморие може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Бургас.