По искане на Районна прокуратура – Пазарджик съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 56-годишен мъж за кражба от параклис

26 Март 2020 г.

Днес, 26 март 2020 г., по искане на Районна прокуратура – Пазарджик съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.М., на 56 г., привлечен като обвиняем за това, че чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот и използване на техническо средство, отнел чужди движими вещи – пари,  от владението на другиго без неговото съгласие, с намерението  противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив и по време на обществено бедствие – престъпление по чл. 196 ал. 1  във вр. 195 ал. 1 вр. чл. 194 ал. 1вр. чл. 29 от Наказателния кодекс.

На 24 март 2020 г., в с. Дебръщица, обл. Пазарджик, обвиняемият С.М., влязъл в параклиса „Св. Димитър Мироточец“. Той намерил кутията за дарения, разбил отвора й с техническо средство и отнел намиращите се в нея 54 лева, на монети. През това време в храма нямало посетители. Няколко часа по-късно С.М. се похвалил пред жители на селото, че бил откраднал пари от  параклиса. Обвиняемият С.М. е задържан от полицейски служители, като е върнал изцяло отнетата сума. Той е бил осъждан.

Определението на Районен съд – Пазарджик подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пазарджик.