Апелативна прокуратура – Велико Търново взе на специалнен надзор 25 досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки във връзка с разпространението на COVID-19

24 Март 2020 г.

До днес /24.03.2020 г./, Апелативна прокуратура – Велико Търново, съгласно заповед на главен прокурор, взе на специален надзор 25 досъдебни производства, свързани с извънредното положение. 24 бр. от делата  са срещу лица поставени под карантина, неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиванe, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на НС  от 13.03. 2020 г.  за цялата територия на Р България. Едно досъдебно производство е за продажба на промишлени стоки, неотговарящи на изискванията.

Апелативна прокуратура – Велико Търново следи срочното приключване на образуваните до момента досъдебни производства, като само за вчерашния ден са взети на специален надзор 10 нови дела.

На специален надзор е взето досъдебно производство, образувано в  РП – Ловеч, за това, че на 19.03.2020 г. около 17.30 часа в „Склад за търговия на едро с храни от неживотински произход“, са пуснати в продажба промишлени стоки в значителни количества, неотговарящи на изискванията, посочени в ал. 1 на чл. 228, без да са обявени изрично техните недостатъци, а именно 610 литра безцветна течност с надпис „Антибактериален дезинфектант за ръце без отмиване“ бутилирани в 50 прозрачни пластмасови туби с вместимост 10 литра и 22 прозрачни пластмасови туби с вместимост 5 литра  – престъпление по чл. 231 ал. 1 от НК.

На специален надзор е взето и бързо производство на същата прокуратура, образувано срещу лице за това, че на 21.03.2020 г. в гр. Ловеч, нарушило противоепидемичните мерки. С постановление на разследващия полицай, лицето е привлечено в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 355 ал.2 пр. 1 и 3, във вр. с ал. 1 от НК.

Две от досъдебните производства, наблюдавани от РП – Горна Оряховица, се водят за това, че  две лица в село Кесарево, общ. Стражица, са нарушили наложената карантина.  Едно досъдебно производство на РП – В. Търново се води, за това, че на 20.03.2020 г. в гр. Велико Търново, едно лице е нарушило същите мерки.

Три досъдебни производтва на РП – Свищов, се водят за това, че три лица, поставени под карантина, са нарушили мерките да не напускат дома си – двама в гр. Свищов и един в  с. Хаджи Димитрово.            

 Две досъдебни производства на РП - Павликени се водят за това, че  двама граждани /в с. Димча и в с. Върбовка/, като лица поставени под карантина,  са я нарушили.

Апелативна прокуратура – Велико Търново следи срочното приключване на образуваните до момента общо 24 досъдебни производства по чл. 355 от НК /РП – В. Търново – 4, РП-Павликени – 6, РП Свищов – 3, РП- Ловеч -1, РП-Тетевен – 3, РП-Плевен – 3, РП – Горна Оряховица – 3, РП – Русе - 1/ и 1 по чл. 231 от НК на РП –Ловеч.

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че неспазване на карантинния период от 14 дни, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.