Апелативният специализиран наказателен съд задържа съпругата на Васил Божков, след като обсъди нови доказателства, представени от прокуратурата

27 Февруари 2020 г.

Апелативният специализиран наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на съпругата на обвиняемия Васил Божков, обвинена за участие в ръководената от него организирана престъпна група.

След като прие и разгледа внесените от прокуратурата нови доказателства по досъдебното производство, съдът отмени определението на първоинстанционния съд, с което на обвиняемата бе определена парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева.

Апелативните съдии взеха предвид тежестта на обвинението, за което бизнесдамата е привлечена към наказателна отговорност, наличието на обосновано подозрение, че е извършила престъплението, за което е обвинена, както и реалната опасност да извърши друго престъпление – да влияе на свидетели и да заличава доказателства.

Съдът прие изцяло тезата на прокуратурата, че съпругата на Васил Божков е била е била не само негов партньор в бизнеса с лотарийни игри, но (видно от събраните по делото доказателства) е участвала и при взимането на решения.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.