Трима задържани по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Плевен за разпространение на порнографски материали

24 Февруари 2020 г.

Трима, разпространявали порнографски материали, са разкрити и привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Плевен. Това съобщиха на брифинг Николай Пачевски, зам.-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен, ст. комисар Веселин Вътов, директор на ОД МВР – Плевен, гл. инспектор Живко Ламбов,  ръководител на ТС БОП – Плевен-Ловеч.

Досъдебното производство  е образувано и се води за компютърни престъпления и умишлено разпространение на порнографски произведения на непълнолетни лица, като част от тях са били откраднати. Разпространението на тези снимки е ставало чрез използването на мобилни приложения за размяна на съобщения, в което са посочвани имената на лицата, които са изобразени на снимките и клиповете и самите материали.

За няколко дни разследване, след образуването на досъдебното производство,  в резултат на съвместните незабавни действия на Окръжна прокуратура - гр.Плевен, БОП и Криминална полиция при ОД МВР-Плевен са събрани доказателства, сочещи три лица като извършители на такива действия, които са привлечени към наказателна отговорност. Лицата са задържани под стража, като съдът възприе аргументите на прокуратурата и им наложи най-тежката мярка.

Покрай разследването обаче е видна и друга опасна тенденция. Създаването на еротични снимки от малолетни и непълнолетни момичета и лекомисленото им изпращане на познати и непознати лица. Това изпращане е доброволно и обикновено с добри намерения, но води до много опасни последици тъй като опасността тези снимки да бъдат разпространени е много голяма и създава опасност от изнудване на авторите на снимките за неща, които те не желаят да правят под заплахата тези снимки да бъдат публикувани в мрежата и да станат общо достъпни за неограничен кръг лица.

В тази връзка прокуратурата ще възложи на МВР провеждането на разяснителна дейност от служители на Детска педагогическа стая с децата в училищата.

По разследването се извършват активно процесуално-следствени действия и предстои привличането към наказателна отговорност и на други лица, за които бъдат събрани доказателства.