Районна прокуратура–Габрово образува досъдебно производство за складираните отпадъци в с. Яворец. Разследването започна след самосезиране на Окръжна прокуратура – Габрово

12 Февруари 2020 г.

Районна прокуратура-Габрово, с постановление на наблюдаващ прокурор образува досъдебно производство за установяване, дали на неустановена дата през месец ноември/декември 2019г. в с.Яворец, общ.Габрово, на площадки на частно дружество е допуснато да се замърси почвата и водни течения и с това да ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за здравни, земеделски и други стопански цели -престъпление по чл.352 ал.1 от НК.

Разследването започна след като Окръжна прокуратура – Габрово се самосезира за случая по публикации в медиите.

         Разследването е възложено на разследващ полицай при ОД-МВР  гр. Габрово, който да установи: от кога дружеството осъществява дейността си в с. Яворец,  издавани ли са разрешения, кога и за каква дейност, осъществяван ли е контрол относно суровините/отпадъците/ които се ползват в производството относно техния произход, има ли опасни отпадъци, преработват ли се такива, по какъв начин се осъществява почистването на суровината, ако е посредством вода, къде се излива отпадните води от това производство, от кога и въз основа на какво/договори/ осъществяват тази дейност, колко пъти, какви по вид материали и количества се извозвали от дружеството и къде са ги депонирали. Разпоредено е да се назначи експертиза, която да установи на територията на площадките на дружеството в с.Яворец или в непосредствена близост около тях, замърсени ли са почвата и водите, ако са замърсени, то станали ли са опасни за здравето и живота на хората и животните в населеното място.