Младши прокурор от Районна прокуратура-Велико Търново участва в открит урок пред ученици по образователна програма на ВСС

21 Януари 2020 г.

Калина Гроздева, младши прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново заедно с Лилия Ненова, младши съдия в Окръжен съд – Велико Търново участва в открит урок пред ученици в професионалната паралелка „Съдебна администрация“ в Старопрестолна гимназия по икономика. Темата на срещата е  запознаване със статута на магистратите и е част от цикъл лекции от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Магистратите обясниха по достъпен начин как се става съдия и прокурор, какви са изискванията към двете професии според Закона за съдебната власт и най-важните качества, които трябва да притежава „Човекът под тогата“ - справедливост, почтеност, безпристрастност, компетентност, толерантност, независимост, конфиденциалност и етичност. Младши прокурор Гроздева разясни на ученици какво е хулиганска проява и кога и как се образува досъдебно производство.

Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се реализира от ВСС и МОН след подписано споразумение за сътрудничество. Тя е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и върховенството на закона.