ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ВЪЗЛОЖИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ПРОВЕРКА ЗА НАЛИЧИЕ НА СЪХРАНЯВАНИ ОТПАДЪЦИ В НЕДЕЙСТВАЩИТЕ МИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

16 Януари 2020 г.

Днес, 16.01.2020 г. главният прокурор Иван Гешев по повод възложената от него на 06.01.2020 г. съвместна проверка, разпореди на министъра на вътрешните работи и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ проверката да обхване и спазване изискванията на  Закона за управление на отпадъците, Закона за опазване на околната среда и съответните им подзаконови нормативни актове, относно съхранението на отпадъци в зоните на всички мини извън експлоатация на територията на Република България.

В хода на проверката следва да се установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини на територията на Република България, както и вида и произхода на съхраняваните в тях отпадъци, включително и дали същите са били предмет на трансграничен превоз.

В обхвата на проверката са включени и действията на компетентните контролни органи.

При констатирани данни за извършено престъпление от общ характер, главният прокурор е разпоредил незабавно да бъдат уведомени съответните прокуратури.