По искане на ОП – Пазарджик съдът определи мярка „задържане под стража“ спрямо 28-годишен мъж за противозаконно отнемане на таксиметров автомобил и управлението му след употреба на алкохол, и за предлагане на подкуп на полицейски служител

15 Януари 2020 г.

Окръжна прокуратура – Пазарджик привлече като обвиняем Н.П., на 28 г., за това, че на 9.01.2020  г., в гр. София, противозаконно е отнел чуждо моторно превозно средство, лек автомобил марка „Фолксваген Кадди“, от владението на другиго, без негово съгласие, с намерение да го ползва, като деянието е извършено в пияно състояние – престъпление по чл.346, ал.2 във вр. с ал.1 от Наказателния кодекс,

и за това, че на 9.01.2020 г., на път ІІ-84, между с. Варвара, обл. Пазарджик и гр. Велинград, обл. Пазарджик, е предложил подкуп – парична сума от 5 000 лева на длъжностно лице, полицейски орган - старши инспектор към РУ на МВР-Септември при ОД на МВР-Пазарджик, за да не извърши действие по служба, а именно, за да не бъде задържан за извършено престъпление по чл. 346, ал. 2 от НК – престъпление по чл. 304а във вр.  чл. 304, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

и за това, че на 9.01.2020 г., на път ІІ-84, е управлявал лек автомобил, марка „Фолксваген Кадди“, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно 1,39  промила, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер“  – престъпление по чл. 343б ал.1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 9.01.2020 г., в гр. София,  обвиняемият Н.  П.,  е наел такси в посока извън града. Малко по-късно водачът на жълтия автомобил спрял на бензиностанция, за да зареди с гориво. Когато той излязъл, за да плати, Н.П. се прехвърлил на неговото мястото и отнел таксито, като потеглил с него. Бил е подаден сигнал в полицията и автомобилът е обявен за издирване. На същата дата Н.П. е задържан с отнетия таксиметров автомобил на път ІІ-84, между село Варвара, обл. Пазарджик, и гр. Велинград, от служители на РУ на МВР – гр. Септември. На полицейските служители Н.П. предложил подкуп в размер на 5 000 лева, за да го освободят.  Те не взели пари и незабавно уведомили дежурен разследващ полицай. На място обвиняемият Н.П. е бил тестван за алкохол с техническо средство, което е отчело наличието на 1,39  промила алкохол.

По искане на Окръжна прокуратура - Пазарджик съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Н.П. Определението на Окръжен съд-Пазарджик подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.