Обвиняем за изнасилване застава на подсъдимата скамейка по акт на Окръжна прокуратура - Враца

20 Декември 2019 г.

Окръжна прокуратура – Враца е предала на съд В.Ц. (на 53 години) по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 152, ал. 1, т. 2 от Наказателния кодекс.

Пострадалата В.Г. (на 23 години) живее в с. Паволче, област Враца, в едно домакинство с вуйчо си. Мъжът полагал грижи за нея още от тригодишната й възраст, тъй като била изоставена от майка си. Г. страда от умерена умствена изостаналост и поради тази причина нямала много приятели. По-близки контакти поддържала със С.Ц., с която били и далечни роднини. На нея споделяла, че вуйчо й, когато е в нетрезво състояние, упражнява спрямо нея физически и психически тормоз. Поради тази причина, след един такъв случай, приятелката й предложила да дойде да живее при нея и Г. се съгласила.

Вечерта на 21.06.2019 г., след вечеря, В.Г. и С.Ц. легнали да спят. Около 22:30 ч. Г. се събудила, тъй като усетила присъствие на друг човек в стаята. Когато се надигнала от леглото, видяла бащата на приятелката си – В.Ц., който бил във видимо нетрезво състояние. Мъжът й предложил да тръгне с него. Тя се притеснила, но тръгнала след него, за да не създава проблеми. Когато влезли в стаята му, той заключил вратата и й казал да се съблича, защото ще правят секс. Пострадалата се възпротивила, но насилникът успял да сломи съпротивата й и няколко пъти осъществил полов акт с нея.

След като се уверила, че обвиняемият заспал, В.Г. избягала от стаята. Тя събудила приятелката си и през сълзи й обяснила какво е преживяла и какво й причинил баща й. С.Ц. не повярвала на думите й, тъй като не очаквала, че той е способен да направи това.

На следващата вечер обвиняемият отново дошъл в стаята, където спели Г. и Ц., от което те се събудили. Приближил пострадалата и й казал да отидат в стаята му. Дъщеря му го попитала за действията му, на което мъжът отговорил, че „дошъл за Г. и по-късно ще я й върне“. Тя успяла да каже на В.Г. да слезе с баща й, като през това време щяла да подаде сигнал до органите на реда, като й обещала, че този пъти нищо няма да й се случи.

Веднага след като двамата отишли в стаята на обвиняемия, дъщеря му се обадила на телефон 112. На място бил изпратен дежурен полицейски екип, които задържали насилника.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия В.Ц. да продължи в съда.