Окръжна Прокуратура – Ловеч предаде на съд мъж за палеж на сграда и унищожаване на чужда вещ

17 Декември 2019 г.

Окръжна Прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за палеж на сграда  и унищожаване на чужда вещ. Обвинението срещу Г. Л. е  за това, че на 13.10.2018 г. в с. Черни Вит, обл. Ловеч, запалил сграда - двуетажна масивна къща, със значителна стойност - 34 930 лв., собственост на В. Д. и Т. Д. и пожара е представлявал опасност за живота на Р. А., като е имало опасност да се разпростре към съседните сгради - две стопански постройки на стойност 2 930 лв., на същия адрес, и масивна двуетажна сграда и стопански постройки на стойност 38 570 лв., намиращи се в съседен имот, собственост на М.Л. и Л.Л.От палежа са последвали  значителни вреди в размер на 13 474 лв. за сграда и намиращите се в нея движими вещи, собственост на В. Д. и Т. Д.- престъпление по чл. 330, ал.3, вр. чл.330, ал.2,вр. ал.1 от НК.

Повдигнато му е обвинение и за това, че на 06.10.2018 г. в местността “Панчовичиното“, в землището на с.Черни Вит, унищожил противоправно чрез палеж чужда движима вещ - две купи сено на стойност 640 лв. собственост на М. М. - престъпление по чл.216 ал.1 от НК.

 

На 12.10.2018 г., вечерта, обвиняемият и Р.А. били на гости в техни познати. Докато се черпили с алкохол между мъжете възникнал спор, с оглед обвинения за кражба на електромотор за фуражомелката. Между 00.00 часа и 01.00 часа събралите се мъже си тръгнали. По пътя към квартирата си Р.А. бил настигнат от обвиняемия, който го бутнал на земята и го ритнал няколко пъти. Р.А. се прибрал в  дома си, седнал във фотьойла до прозореца и заспал. Малко след това обвиняемият отишъл до квартирата на Р. А., влязъл в къщата, събрал в коридора стари черги и ги запалил.  Около 06:00 часа Р.А. бил събуден от викове да бяга защото вторият етаж нa къщата гори.

Седмица преди това, обвиняемият подпалил две купи сено, в землището на селото, защото искал да си отмъсти на собственика им тъй като му бил откраднал седем броя оглавници от конете, оставени да пасат в близка местност.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.