Главният прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев участваха в конференция за резултатите от Механизма за сътрудничество и проверка, която се проведе в Европейския парламент

2 Декември 2019 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев участваха в конференция на тема: „12 години Механизъм за сътрудничество и проверка в България: Резултатът”. Мероприятието е организирано от Емил Радев, член на Европейския парламент. Гости на събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, евродепутатите Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки, директорът на дирекция "Граждани, миграция и сигурност", генерален секретариат на ЕК, Уилям Слийт, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

“Дължим свои отговори на някои основни въпроси по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП)”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той групира въпросите в 3 направления: обща оценка, оценка като процес във времето и бъдещето на Механизма. “Категорично положителна е оценката за него. Той изпълни ролята си на коректив”, посочи Сотир Цацаров. Оценката му за процес във времето е, че първоначално МСП е бил стимул, след това е имало забавяне, а после е настъпила злоупотреба с него за политически цели. „Докладът от 2017 г. бе ключов, заяви главният прокурор. Документът отправи 17 максимално конкретни препоръки. Прекратено бе наблюдението над страната ни по три много важни показателя“. “Сега - и това е бъдещето на Механизма за сътрудничество и проверка, ни предстои общо мислене за националните интереси”, заяви главният прокурор. „България вече далеч не е най-проблемната страна. Нито сме най-грешните, нито сме втора категория в европейската общност“, завърши Сотир Цацаров.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев оцени последния доклад на ЕК като обективен и реалистичен. Той представи конкретни примери, които са спомогнали за отчитането на напредъка на България:

 - В резултат на действията на Специализираната прокуратура и КПКОНПИ са предявени искове за замразяване на имущество на стойност около 3 млрд лв;

 - Като резултат от противодействието на контрабандата и незаконното производство на цигари беше предотвратена щета за фиска на годишна база около 700 млн лв;

 - На годишна база само за 2019 г. беше намален почти наполовина броят на извършваните телефонни измами. Проблемът е особено болезнен за България, защото пострадали от подобни престъпления са уязвими социални групи, особено възрастни хора.

Иван Гешев отчете и подобреното сътрудничество на Прокуратурата на Република България с международни органи, като с „Евроджъст“ за настоящата година имаме 10 съвместни екипи за разследване.

Заместник-главният прокурор заяви, че страната ни ще изпълни и препоръките на Венецианската комисия като посочи, че българският главен прокурор и сега не е безотчетен. Той се отчита пред Народното събрание, пред ВСС и носи отговорност, освен в хипотезите, уредени в Закона за съдебната власт и Конституцията, и като всеки друг български магистрат.

„България е постигнала трайни и устойчиви резултати в отговор на очакванията на гражданите и европейските ни партньори. Постигнатото до момента, освен на помощта на европейските институции, е и резултат от решимостта на страната ни да изпълни ангажиментите, поети при присъединяването към ЕС, както и да допринесе за гарантиране на правата на българските граждани и общество. В дългосрочен план ще бъдат необходими общи действия на национално ниво. Готови сме да поемем нашата отговорност при спазване на всички ангажименти, като надежден и отговорен партньор на европейските институции“, заключи зам.-главният прокурор Иван Гешев.