СРП внесе в съда обвинителен акт спрямо 23-годишен младеж за грабеж

14 Ноември 2019 г.

Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт спрямо М. Г. Г., за това, че на 15.02.2018г., около 20:00ч. в междублоковото пространство на ж.к. „Люлин – 3“ в столицата, е отнел чужда движима вещ - мобилен телефон „Сони“, модел „Експерия Х1“ на стойност 363.30 /триста шестдесет и три лева и тридесет стотинки/ лв. от владението на непълнолетния В. Д. Н., с намерение противозаконно да го присвои, като е употребил за това сила и заплашване – блъснал с ръце пострадалия на земята, като използвал заплашителен тон - престъпление по чл. 198, ал. 1 от Наказателния кодекс.

По сигнал на майката на потърпевшия е било образувано досъдебно производство. След като М. Г. е установен и разпознат от пострадалото лице, Софийска районна прокуратура го е привлякла като обвиняем, и е взета мярка за неотклонение „Подписка“. Направил е самопризнание. 23-годишният обвиняем е криминално проявен и е осъждан многократно за престъпления против собствеността.

Описаното деяние съставлява престъпление по смисъла на чл. 198, ал. 1 от НК, като законът предвижда за него наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години.

Предстои делото срещу обвиняемия да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.