Окръжна прокуратура – Габрово ще протестира взетата от съда, по отношение на обвиняем за подкуп, по-лека мярка за неотклонение

22 Октомври 2019 г.

Окръжна прокуратура – Габрово води досъдебно производство за подкуп на длъжностно лице. С постановление от 18.10.2019 г., прокуратура е привлякла мъж, в качеството на обвиняем за това, че в периода от началото на 2015 г. до 17.10.2019 г., на територията на община Трявна, действайки при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице в РДГ – Велико Търново, поискал и приел от представители на търговски дружества, занимаващи се с дърводобив, дарове – парични средства в размер на 1 100 лв., които не му се следват, за да не извърши действия по служба - да не състави АУАН, при констатиране на административно нарушение - престъпление по чл.301, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК. Прокуратура е постановила задържане на лицето за срок от 72 часа.

 С оглед събраните по делото доказателства, както и за това, че  за извършеното тежко престъпление, законът предвижда наказание до 6 години лишаване от свобода и глоба до пет хиляди лева, прокуратура е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. След разглеждане на делото, Окръжен съд – Габрово не е уважил направеното искане, като е определил мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лв.

Прокуратурата ще протестира определението на съда в законовия срок.